Pouzdani istorijski izvori govore da se prva igra loptom pojavila kod Kineza. Lopta je bila od kože, punjena perjem i krznom životinja. Igra je ubrzo postala veoma popularna u narodu. Smisao igre sastojao se u tome da su dve ekipe, postavljene jedna nasuprot druge, gurale loptu svim delovima tela, osim ruku, u pravcu dveju vertikalno postavljenih bambusovih trski. Pobjednikom se smatrala ekipa koja bi prva protjerala loptu između bambusovih trski. U igri je učestvovao veliki broj igrača.Slicne igre poznate su od davnina I u Grckoj, Rimu, a takodje Eskimima i americkim Indijancima. U Engleskoj je bio zabranjivan zakonom od strane njihovih kraljeva 1200-te i 1300-te godine zbog prevelike grubosti i povreda pa je tako tek 1857. godine u Sefildu u Engleskoj osnovan je prvi fudbalski klub dok se 1863. godina se moze smatrati rodjenjem modernog fudbala, kakvog ga danas znamo, kada je u Engleskoj osnovan Londonski fudbalski savez i objavljena pravila igre.

Fudbalski savez Crne Gore osnovan je 8. marta 1931. godine na Cetinju, pod imenom Cetinjski nogometni podsavez, koji je funkcionisao u okviru Jugoslovenskog nogometnog saveza. Pored cetinjskog, postojalo je još deset podsaveza, sa sjedištima u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sarajevu, Skoplju i Ljubljani. Prvi predsjednik Cetinjskog nogometnog podsaveza bio je profesor Nikola Latković.

Ono na što možemo biti posebno ponosni je činjenica da je iako sa malim brojem registrovanih igrača i višestruko manjim sredstvima koje su na raspolaganju klubovima u odnosu na većinu zemalja Evrope i Svijeta, Crna Gora je uspijela da ima niz fudbalskih velemajstora i istinskih svjetskih zvijezda od kojih su sigurno najznačajniji Savićević i Mijatović.